Більшість вважає, що досить побудувати ефективну піч. Це – важливо, але недостатньо. Про це окремо в “Яку піч обрати” (дивіться вище).
Друга складова ефективного обігріву дров’яною піччю, – це дрова. Тому почніть будівництво печі з питання забезпечення паливом. Дрова бувають різні, залежно від порід дерев, тому різної калорійності і дадуть різну силу нагріву при однаковій кількості. Але що головне? Вони повинні бути сухі на час використання в печі, вологістю не більше 20 відсотків. Існує міф – дуб найкращі дрова. Це не зовсім так. Не варто топити піч дубом зрізаним живим весною і навіть в минулому році. Дуб стає дровами через чотири роки: два роки під дощем і два під накриттям. Береза висихає за рік і є еталоном серед дрів згідно ще радянського ДОСТу. На мою думку, граб – ідеальний. Весною зрізаний – на осінь сухий і дає багато тепла. Сосна і подібні смолисті дерева використовувати не рекомендовано, тому що вони засажують канали печей. Добре придбати ясен, в’яз, акацію або любу породу сухостою. Закінчувати топити краще вільхою чи осикою. Вони випалюють сажу своїм довгим полум’ям. Крім того, вільха не виділяє угарного газу і зветься царськими дровами. Але її треба використати вже в цьому році, бо на слідуючий рік трухлявіє.
Третя складова ефективного обігріву дров’яною піччю – обізнаність в правилах топки та знання особливостей користування конкретною піччю. На початку для новачків здається складно, але потім думаєш, що завжди знав це.
Загальні правила
Перше. Занесіть навіть ідеально сухі дрова за півдоби-добу до будинку. Тому що на холодних дровах на початку буде конденсат, вони відсиріють. Потрібно щоби дрова нагрілися і підсохли.
Друге. Почистіть паливник печі і піддувало від попілу. Це потрібно робити кожного разу перед наступною топкою.
Третє. Потрібно підготувати все для розпалки, як для багаття на природі, починаючи з чогось легкозаймистого чи тоненького ( папір, картон…), потім -товщиною як олівці, потім дрова в два пальці товщиною, і власне дрова 8-10 см в діаметрі. Половину першої закладки нехай будуть дрова в два пальці.
Четверте. Щодо задвижок, заслонок та дверцят. Задвижка димоходу повинна бути повністю відчинена під час горіння дрів. Задвижка чи заслонка літнього ходу полегшує розпал дрів, підвищуючи тягу печі. Тому відкривається на початку горіння на 5-10 хвилин. Інші задвижки і заслонки регулюють подачу гарячих газів згідно інструкції до печі. Але потрібно пам’ятати, що одним паливником не можна одночасно гріти дві печі. Це стосується двоповерхових печей. Якщо у печі дві лежанки, то їх потрібно гріти по черзі приблизно через день. Якщо піч з котлом, то не варто пробувати ще нагріти грубку чи лежанку, тому що недостатньо гарячі димові гази поступово вкриють канали смолистою сажою і приведуть піч в негодність.
Дуже важливо! Одночасно повинні бути відкритті лише одні дверцята – паливника чи піддувало!
П’яте. Інтенсивність горіння полум’я регулюється піддувальною дверкою так, щоби полум’я було не бурхливим яскраво- жовтим, але і не червоним і занадто в’ялим з димом. Полум’я повинно бути помаранчеве, середньої інтенсивності. Велика допомога в цьому – дверцята зі склом, прозорість якого покаже, чи правильно горіли дрова.
Шосте. Під час додавання наступної порції дрів, коли вже є жар і досягнута висока температура в паливнику, проконтролюйте, щоби полум’я огорнуло свіжі дрова якнайшвидше. Не потрібно робити паузу в кілька хвилин. Для цього закрийте двері паливника та відкрийте піддувальні дверцята і відрегулюйте тягу. Інакше, в умовах високої температури гази, які виділяються з дрів, наповнюють канали печі і при пізньому загоранні призводять до вибуху. Від сили вибуху можуть бути різні наслідки. Таке трапляється рідко, але буває, і залежить від уважності того, хто обслуговує піч. Щоби знизити ризики і наслідки руйнації рекомендую ставити прочисні дверцята на замках по типу SVT435. Вони спрацьовують на відкривання при високому тиску димових газів, зберігаючи піч від пошкоджень.
Сьоме. Завжди потрібно здійснювати повну топку. Не можна теплоємні печі топити потрошку короткий час, чи цілий день. Також не потрібно перетоплювати. Зайве тепло руйнує піч. В кожної печі є одне найгарячіше місце. Воно повинно нагрітись приблизно до 90 градусів по Цельсію. В цей час полум’я вже не повинно бути. Теплоємна піч віддає тепло поступово, на протязі тривалого часу. В середньому – 3 години вогню від двох-трьох закладок дрів кожні два дні на протязі опалювального періоду. І не потрібно починати чергову топку, коли піч ще гаряча від минулого разу.
І останнє. Якщо ви власник печі зі скляними дверцятами, не мийте гаряче чи брудне скло в коричневій чи чорній сажі. Після правильної топки від високої температури сажа вигорить. Скло може бути тьм’яним через сірий попіл. Такий бруд легко змивається чистою новою губкою і просто чистою водою.
Коли три складові ефективного обігріву теплоємними дров’яними печами виконуються, то якісна піч приносить радість на протязі поколінь.